joi, 12 noiembrie 2015

Solutii inteligente la probleme banale: fumul si mirosul din bucatarie, cafeaua de dimineata, casca cu semnalizare


Ca sa ai succes garantat in lumea tehnologiei, trebuie sa conectezi obiectele... arhaice la internet, sau macar la un smartphone sau tableta. Doar asa poti sa faci inteligente aparatul de facut cafea sau casca pentru biciclisti.
George Buhnici ne prezinta o lista de gadgeturi inedite dar si o hota demna de iLikeIT. Sunt tehnologii iau lucruri care exista deja si le transforma in unele neasteptate.
A fost creat robotul capabil sa filmeze la 360 de grade. Cel care controleaza robotul, are pe cap o pereche de ochelari pentru realitate virtuala si... poate sa vada in timp real ce este in jurul robotului. E ca si cum camerele de pe robot ar fi ochii tai. Robotul cu senile poate fi controlat de la distanta, prin internet.
EV Avatar PI este unul dintre cele mai destepte gadgeturi pe care le-am vazut anul acesta. Este pur si simplu un robot cu niste roti foarte inteligente, care poate sa mearga, stanga dreapta, lateral. Insa nu doar sistemul lui de transport mi se pare spectaculos, ci inclusiv camera instalata aici. Are o camera de 360 de grade care vede de jur imprejur. Ceea ce imi permite mie, spre exemplu, sa port o pereche de ochelari, de realitate virtuala si sa vad in momentul asta tot ce vede robotul, ba mai mult. As putea sa fiu la capatul lumii iar cu joystickul sau cu un iPad sau cu un smartphone sa pot sa controlez. Mai pe romaneste, intr-o zi as putea sa trimit la un astfel de targ robotul in locul meu si sa vad tot ce se intampla fara sa parasesc confortul locuintei. Practic, poti sa-l trimiti cu un curier rapid pe vreo plaja din Thailanda si de pe canapeaua de acasa sa traiesti experienta asiatica.
Trecem la un alt fel de robot, dar din bucatarie. Iata espressorul conectat la telefon sau tableta cu o aplicatie. Tot in categoria lucrurilor destepte pentru bucatarie... hota din secolul XXI Nu, nu este montata inversa ci de fapt este mult mai eficienta daca inspira astfel aburii.
Nu toate electrocasnicele trebuie sa fie conectate la internet ca sa fie si istete. Am gasit un aparat fara niciun tranzistor dar foarte istet. Hai sa facem fum, fumul in loc sa urce, este tras prin aceasta cavitate in masa. Aceasta este hota instalata in masa. Aerul murdar, va fi tras pe aici, si printr-un sistem de tuburi este dus prin niste filtre si este intors in bucatarie. Aerul este curatat de grasime si fum, cu un filtru pentru grasime si unul pe baza de carbon.
Iata si casca pentru biciclisti. Da, cu atatea luminite poate parea a jucarie pentru copii. Dar de fapt este o inventie serioasa, gandita de chinezi. Casca are de asemenea difuzoare conectate la telefon. Poti inclusiv sa preiei apeluri. Microfoanele sunt gandite special pentru asa ceva. Asa inseamna ca vor compensa zgomotul vantului. Dar stie mult mai mult de atat, inclusiv sa semnalizeze. Are doua semnalizatoare, ca un automobil.
Am si o telecomanda pe ghidon care ma ajuta sa semnalizez stanga sau dreapta. Fara fir ci wireless. Telecomanda aceasta este usor de detasat ca la sfarsitul zilei sa ramana a ta. In cazul unui accident, casca isi va da seama ca nu mai esti in pozitia corecta si va incepe sa pulseze cu o lumina de alerta. Daca este conectata la telefon, va suna o persoana de legatura. Si da, va trebui sa incarci casca, acasa, o data la cateva zile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu