joi, 11 iunie 2015

Alimentare wireless, alimentare fără fir!


Alimentare wireless, alimentare fără fir!

Energia necesară pentru a alimenta dispozitivele electrice este peste tot în jurul nostru, trebuie doar să găsim o cale de a capta semnalele Wi-Fi gratuite și de a le converti în energie. Acum, o echipă de la Universitatea din Washington a dezvoltat un sistem care adună energia ambientală Wi-Fi și o folosește ca sursă de energie pentru o cameră video fără baterie.

Noi cercetări arată cum este posibil să trimitem energie la dispozitive utilizând o tehnologie care este deja disponibilă în prezent în cele mai multe dintre casele noastre. Echipa numește noua lor abordare Power-Over-Wi-Fi, sau PoWiFi, și l-au folosit pentru a alimenta un senzor de temperatură și un aparat de fotografiat. Unul dintre grupurile de cercetători analizează modul de utilizare a semnalului Wi-Fi pentru alimentarea anumitor aparate electrice, ei speră că aceasta ar putea ajuta în dezvoltarea de dispozitive care formează "Internetul obiectelor", "Internet of things".

Cum semnale Wi-Fi sunt în mod normal emise numai atunci când sunt în uz, echipa a trebuit să găsească o modalitate de a depăși acest lucru și de a da dispozitivelor o sursă de alimentare neîntreruptă. Ei au reușit să facă acest lucru prin modificarea ruterelor în asa fel încât să trimită semnal continuu atunci când un canal nu este folosit pentru a trimite date. Acest semnal poate fi recoltat prin senzorul dezvoltat de ei și transformat într-un curent continuu, care poate încărca o baterie.

Deoarece routerele adaptate transmit semnalul numai atunci când semnalele Wi-Fi nu trimit informații, aceasta înseamnă că nu ar trebui să fie o scădere a performanțelor de transmise de date pentru oricine ar folosi Wi-Fi, în același timp când este folosit pentru a încărca dispozitive. Pentru a testa acest lucru, cercetătorii au dotat șase case cu camere controlate de la distanță, și au constatat că a fost doar o scădere minimă a ratei de transfer de date.
Camerele au posibilitatea de a se încărca printr-un perete de cărămidă și să opereze până la 5 metri distanță de router. Acest lucru ar putea avea utilizări importante în supravegherea video, deși s-ar putea sa fie nevoie de un pic mai multă muncă înainte de a fi pus la uz oficial, așa cum s-ar putea face doar o fotografie la fiecare 35 de minute. Senzorul de temperatură a fost capabil să funcționeze la o distanta de până la 9 metri de router, și ar putea fi util pentru case care au nevoie de ele în pod, fără a fi nevoiți a adăuga o sursă de electricitate.

Oricum, cercetătorii spun că au reușit să demonstreze că acest concept este funcțional și o cu mai multă muncă va contribui la dezvoltarea în continuare a tehnologiei. Ei cred că această demonstrație ar putea permite altora să înceapă dezvoltarea mai multor tehnologii care ar putea ajuta ca "Internet of things" să devină o realitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu