luni, 1 iunie 2015

PRESEDINTELE FSS, DESPRE PROGRESUL TEHNOLOGIC, RESURSA UMANA SI SERVICIILE DE SECURITATE


Societățile de securitate privată se reorientează, de la furnizori de servicii asigurate eminamente de forța umană la soluții complexe de securitate, care presupun un mix de tehnologie și resurse umane.


Declaraţia a fost făcută, într-un interviu acordat AGERPRES, de cătrepreședintele Federației Serviciilor de Securitate (FSS)Gabriel Badea. Acesta a subliniat că, deși au fost introduși deja pe piață roboți de pază, resursa umană nu o să fie niciodată complet eliminată din serviciile de securitate, pentru că întotdeauna trebuie asigurată intervenția și gestionarea decizională a evenimentelor de securitate, 'un acord fin' al acestor activități.
Gabriel Badea a prezentat o serie de date statistice privind activitatea serviciilor de securitate privată, care arată contribuția acestui sector la siguranța publică, și a vorbit despre modificările necesare la nivelul legislației și despre colaborarea cu Poliția, în această direcție, subliniind că se intenționează elaborarea unei noi legi a securității private, care să intre ­ cât mai curând — în dezbaterea Parlamentului.

Care este contribuția securității private la combaterea infracționalității? 
Gabriel BadeaSecuritatea privată contribuie decisiv astăzi la protecția patrimoniului privat și public, dar și la menținerea siguranței și ordinii publice în egală măsură. De exemplu, în 2014, la nivel de țară am avut 16.734 de sustrageri depistate de agenții de pază, dintre care 13.097 cu prinderea autorilor.
Numărul de persoane depistate de agenții de securitate anul trecut a fost în creștere față de 2013, când s-au înregistrat 15.771 de sustrageri cu prinderea făptașilor și asta în pofida faptului că numărul agenților de securitate s-a redus drastic în 2014 față de 2013. Aproximativ 27.000 de locuri de muncă din acest domeniu au dispărut în cursul anului trecut.
Conform unor opinii, contribuția agenților de securitate la reținerea unor infractori ar varia între 10-30% din totalul rău-făcătorilor care ajung în custodia Poliției. Variația este dată de mai mulți factori, respectiv dimensiunea prezenței structurilor private de securitate în plan teritorial, dar și nivelul infracționalității.
Dar adevărata măsură a contribuției securității private la asigurarea climatului de siguranță publică este dat de efectul preventiv al acesteia. Din păcate, acesta nu poate fi cuantificat, nimeni nu poate să spună cu precizie cât de multe infracțiuni nu au mai avut loc datorită simplei prezențe a agenților de securitate și a sistemelor tehnice desecuritate.
Faptul că România a ajuns una dintre cele mai sigure țări din regiune din punct de vedere al infracționalității se datorează într-o măsură semnificativă și industriei de securitate privată. 

Eliminăm forța de muncă umană? 
Gabriel Badea: Niciodată nu o să fie eliminată resursa umană din serviciile de securitate, pentru că trebuie asigurată o gestionare, un management, o intervenție, un acord fin. Ce se va întâmpla în schimb: nu o să mai avemagenți de securitate cu pregătire de bază, deja agentul de securitate trebuie să fie un mic tehnician, care să știe să folosească computerul, tehnica de securitate, și atunci ponderea lucrătorilor din acest sector nu va mai fi dată de cei cu calificare minimă, ci deja ne mutăm către un palier superior.

sursa: http://securityportal.ro si http://www.agerpres.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu